06 - 1338 5568 bcuperus@buro-bic.nl
 • Instagram
 • LinkedIn
 • RSS
 • Instagram
 • LinkedIn
 • RSS

Tips: Veilig reizen voor vrouwelijke reizigers

door

Ieder jaar op 8 maart is het International Women’s Day. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan vrouwelijke reizigers. Hier volgen een aantal tips & tricks die vrouwelijke reizigers kunnen helpen bij een veilige reis en verblijf in het hotel. Sommige tips zijn misschien ‘inkoppers’ maar hopelijk helpt het je om hier goed over na te denken de volgende keer als jij op reis gaat; zowel zakelijk als privé.

Ook hotels kunnen deze tips goed gebruiken om vrouwelijke gasten een nog veiliger verblijf te bezorgen door op een gastgericht manier mee te denken.

TIPS & TRICKS

 1. Kies een hotel dat een dubbel slot op de deur heeft. Het gebeurt nog wel eens dat er een nieuwe gast op een bezette kamer wordt ingecheckt. Met een dubbel slot voorkom je dat de gast jouw kamer binnen kan komen.
 1. Je kunt ook zelf een ‘doorjammer’ meenemen. Deze kun je dan aan de deur bevestigen als extra veiligheid. Deze is te bestellen via doorjammer.com, weegt iets meer dan mobiele telefoon dus handig om mee te nemen.
 1. Check of de sloten in je kamer goed werken, liefst natuurlijk voordat je alle bagage uitpakt.
 1. Check dan ook meteen of de telefoon goed werkt.
 1. Zorg ervoor dat het hotel een receptie heeft die 24-uur per dag beschikbaar is. Je kunt dit meestal op de website van het hotel vinden, bel ze anders even op.
 1. Indien de receptioniste jouw kamernummer hardop noemt bij het inchecken, met de kans dat andere gasten het hebben gehoord, vraag dan of je een andere kamer mag. Normaal gesproken schrijft de receptioniste het kamernummer voor je op en noemt het niet op, voor jouw veiligheid.
 1. Let hier ook op bij de gastvrouw van het ontbijt of bij het inchecken bij de spa. Geeft het je een onveilig gevoel omdat andere gasten jouw kamernummer konden horen? Vraag dan of je een andere kamer mag.
 1. Hang nooit een bordje ‘Please clean my room’ op als je nog in de kamer bent. Dit is een open uitnodiging voor anderen om de kamer binnen te komen.
 1. Vraag naar een kamer op de lagere etages. Mocht er brand uitbreken, of andere calamiteiten, zijn dan kunnen de hulpdiensten je iets gemakkelijker bereiken.
 1. Neem bij voorkeur niet een kamer op de begane grond. Er komen veel meer gasten langs je kamer en kan voor een onveilige situatie zorgen.
 1. Let op dat het hotel veilig toegankelijk is vanaf de parkeerplaats. Vooral ook in het donker. Sommige hotels, zoals Postillion en NH Krasnapolsky, hebben speciale parkeerplaatsen vlak voor de ingang. En nee, dat is niet vanwege de zware bagage maar puur voor de veiligheid.
 1. Zoek uit of het openbare vervoer gemakkelijk en veilig te bereiken is te voet vanaf het hotel. Soms wil je niet in het donker lopen vanaf het station naar je hotel maar is de afstand te kort om een taxi te huren. Let hier goed op.
 1. Deel nooit een taxi met een vreemde.
 1. Als je meerdere afspraken in een stad hebt kies dan 1 locatie en laat de afspraken naar jou toekomen. Je hoeft dat niet in een onbekende stad rond te reizen. Doe dit niet in jouw hotel en spreek nooit af op een hotelkamer.
 1. Laat collega’s of vrienden eten hoe jouw planning eruit ziet zodat ze precies weten wanneer je waar bent.
 1. Pas op met alcohol en houd je glas altijd bij je zodat niemand iets in je drankje kan doen. Ook overdag moet je hier op letten.
 1. Doe je naambordje af na je congres zodat mensen niet kunnen lezen wie je bent of voor welk bedrijf je werkt.
 1. Als we op reis gaan willen we dat natuurlijk graag aan familie en vrienden laten weten. Het is niet heel verstandig om dit via de social media te communiceren. Anderen lezen ook mee en weten precies waar je bent en dat je niet thuis bent. Mooie kans om in te breken. Voor de verzekering kan dit ok nog wel een ‘dingetje’ zijn.
 1. Verdiep je in het land van bestemming hoe zij omgaan met o.a. social media. In China heb je bijvoorbeeld geen toegang tot Facebook, dit is geblokkeerd. Als je dus contacten en afspraken via Facebook hebt kun je hier dus in China geen gebruik van maken.

Ik wens je een veilig verblijf 🙂

Ken je de website www.maiden-voyage.org al? Hier kun je nog veel meer informatie vinden over hoe je als vrouw veilig, uitdagend en in alle vrijheid kunt reizen. Er is zelfs een lijst met vrouwvriendelijke hotels. Zowel zakelijk als privé gebruik.