06 - 1338 5568 bcuperus@buro-bic.nl
  • Instagram
  • LinkedIn
  • RSS
  • Instagram
  • LinkedIn
  • RSS

Een hotel voor iedereen, is een hotel voor niemand

door

In de wereld van gastvrijheid is het idee dat “een hotel voor iedereen een hotel voor niemand is” een steeds relevanter concept geworden. Het benadrukt het belang van het definiëren van de unieke identiteit en doelgroep van een hotel om een gedenkwaardige en bevredigende ervaring voor gasten te bieden. Onderscheidend vermogen is KEY.

In de zoektocht naar brede aantrekkingskracht proberen hotels te voldoen aan elke denkbare soort reiziger. Ze bieden een uitgebreid scala aan voorzieningen, diensten en kameropties om iedereen te behagen. Echter, hoewel deze aanpak inclusief lijkt, leidt het vaak tot een gebrek aan focus en een verwaterde gastervaring.

Hier zijn enkele redenen waarom een hotel dat probeert alles voor iedereen te zijn, moeite kan hebben:

  1. Identiteitscrisis: Een hotel dat probeert te veel soorten gasten te bedienen, kan zijn duidelijke identiteit verliezen. Reizigers zoeken hotels die aansluiten bij hun voorkeuren en behoeften. Wanneer een hotel geen duidelijke identiteit heeft, kan het falen om een loyale klantenkring aan te trekken en vast te houden.
  2. Inconsistente Service: Het leveren van topdienstverlening vereist een diepgaand begrip van een specifieke doelgroep. Hotels die proberen iedereen te plezieren, kunnen moeite hebben om de kwaliteit van de service consistent te houden voor verschillende gastenprofielen.
  3. Overbelast Personeel: Het beheren van een breed scala aan gastverwachtingen kan overweldigend zijn voor hotelpersoneel. Verschillende gasten hebben verschillende behoeften en voorkeuren, wat het voor het personeel moeilijk kan maken om uit te blinken in het bieden van uitzonderlijke service aan iedereen.
  4. Competitief Nadeel: In de sterk competitieve horecasector leidt specialisatie vaak tot succes. Hotels die zich richten op een niche markt kunnen experts worden in het bedienen van dat publiek, waardoor ze zich onderscheiden van generieke alternatieven.

In plaats van te proberen iedereen te plezieren, omarmen succesvolle hotels steeds vaker het concept van nichemarketing. Ze identificeren een specifieke doelgroep en passen hun diensten, voorzieningen en marketinginspanningen aan om aan de wensen en voorkeuren van die groep te voldoen.

Bijvoorbeeld, boetiekhotels kunnen zich richten op reizigers die unieke en gepersonaliseerde ervaringen zoeken, terwijl gezinsvriendelijke resorts zich concentreren op voorzieningen en activiteiten die geschikt zijn voor kinderen en ouders. Door zich te concentreren op een niche kunnen deze hotels een betekenisvoller en gedenkwaardiger verblijf bieden voor hun gekozen cliënteel.

Hotels die hun unieke identiteit begrijpen en zich richten op een specifieke doelgroep, zijn beter in staat om uitzonderlijke ervaringen te bieden en te gedijen in een competitieve markt. In plaats van iedereen te proberen te plezieren, is het vaak wijzer om uit te blinken in het plezieren van een goed gedefinieerde groep gasten, waardoor een succesvolle en bevredigende gastervaring wordt gegarandeerd.