Mood Board Verbouwing

Hoe creëer je meer creativiteit binnen het team om de gastbeleving te verbeteren?

Ik houd ervan om bepaalde inzichten en tips te delen en vind  het waanzinnig interessant hoe je brein werkt en hoe je deze optimaal in kunt zetten om te leren en ontwikkelen.

Hieronder deel ik zes waardevolle inzichten van Duncan Wardle hierover. Hij is de voormalige Head of Creativitiy bij Walt Disney Company en mijn oud-collega uit de tijd dat ik voor Disney werkte. Deze waardevolle inzichten helpen om een creatievere werkomgeving te creëren, waarin medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen en daardoor ook de klantbeleving kunnen verbeteren.

Hier zijn de belangrijkste tips:

1. Begrijp de verschillende hersentoestanden: Er zijn vier verschillende hersentoestanden.

Drukke Beta – In deze hersentoestand kunnen we snelle beslissingen nemen, zoals wat we gaan eten voor de lunch. Echter, het voorkomt ook dat we toegang krijgen tot het onderbewuste deel van onze hersenen, waar onze grote, briljante ideeën zich bevinden. Dus verwacht geen geweldige ideeen tijdens hun werk, van een team dat te druk is.

Dromerige Delta – Dit zijn de geweldige ideeën die je hebt wanneer je brein volledig ontspannen is, vaak ’s nachts of bij het ontwaken uit de slaap. Daarom is het een goed idee om een notitieblok bij je bed te houden.

Bedachtzame Theta – Dit zijn je “grote idee” momenten. Dit was een hersentoestand waarin grote vernieuwers, zoals Thomas Edison, vaak verkeerden.

Geweldige Alpha – Dit is de ultieme hersentoestand voor creatief en innovatief denken. Hier ontgrendel je het onderbewuste deel van je brein en heb je die “Aha!”-momenten.

2. Zet jezelf in de schoenen van anderen: Empathie kan krachtige creatieve inspiratie bieden. Dit kan gaan over een bedrijf dat een nieuw product ontwikkelde nadat de teamleden letterlijk in de schoenen van klanten hadden gestaan. Verblijf als gast in je eigen hotel. Hoe ervaar je bepaalde zaken, en kijk vooral  naar zaken waar gasten over klagen.

3. Herdefinieer het alledaagse: Benadrukt het belang van het ‘rebranden van het saaie’. Door alledaagse zaken een nieuwe, positieve betekenis te geven, kun je de creativiteit aanwakkeren en obstakels wegnemen. 95% van wat we doen is automatische piloot. Ga eens in de 5% bewust gedrag zitten en ‘re-invent’ jouw dagelijkse taken.

4. Moedig ideeën aan: Perfectionisme kan creatieve ideeën belemmeren. Moedig het team aan om ideeën voortdurend te ontwikkelen en aan te passen in plaats van te streven naar perfectie.

5. Vermijd idee-doders: Het is belangrijk om kritiek te vermijden wanneer ideeën worden gegenereerd. Benadruk dat het beter is om ideeën te koesteren dan ze direct af te wijzen. Moedig medewerkers aan om niet alleen maar ideeën te delen maar ook hoe zo’n idee werkelijkheid zou kunnen worden.

6. Omarm reverse mentoring: Besteed aandacht aan ideeen van jonge talenten om anders te leren denken en nieuwe perspectieven te krijgen. Laat hen bijvoorbeeld een dag meelopen met het management team.

Deze tips neem ik graag mee in mijn trainingen en kunnen jou ook helpen om een creatievere werkomgeving te creëren en het potentieel van je team volledig te benutten.